Punkty K i L

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
altmen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 mar 2011, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Punkty K i L

Post autor: altmen »

Punkty \(\displaystyle{ K=(-2,2)}\) i \(\displaystyle{ L=(3,4)}\) są końcami odcinka KL. Wobec tego:
a) dla każdej liczby rzeczywistej m, prosta \(\displaystyle{ 5x+2y+m=0}\) jest prostopadła do
odcinka KL
b) prosta \(\displaystyle{ 5x+2y-17=0}\) jest symetralną odcinka KL
c) prosta \(\displaystyle{ 10x+4y-17=0}\) jest symetralną odcinka KL
d) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawdziwa


Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Punkty K i L

Post autor: Natasha »

Najprościej narysować w układzie współrzędnych te wszystkie przypadki i zobaczyc, a w pierwszym przypadku za m można wstawić np 0, chyba że jakoś "formalnie" musisz to sprawdzić, to wtedy trzeba skorzystać ze wzoru na symetralną odcinka i proste prostopadłe.
ODPOWIEDZ