Okrąg, którego środek leży na Osi OX, jest styczny do prostej o równaniu\(\displaystyle{ x-y=0}\) w punkcie \(\displaystyle{ A(3,3)}\). Wyznacz jego równanie.
\(\displaystyle{ (x-3) ^{2}+y ^{2} =9}\). czy to dobra odpowiedź?
Wyznacz równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Wyznacz równanie okręgu
S(a,0), bo musi leżeć na osi Ox, a skoro jest styczny do punktu A(3,3) należącego do prostej która jest równoległa to promień =3.
Jak prosta o równaniu y=x może być równoległa do osi Ox? hehe dobre, dobre ale nie przejdzie.
\(\displaystyle{ (x-6) ^{2}+y ^{2}=18}\)
Jak prosta o równaniu y=x może być równoległa do osi Ox? hehe dobre, dobre ale nie przejdzie.
\(\displaystyle{ (x-6) ^{2}+y ^{2}=18}\)