Witam, mam problem z takimi zadaniami:
Wyznacz współrzędne punktu B, jeśli:
A(4, -3); AB = [0, -6]
Wyznacz współrzędne punktu A, jeśli:
B(2, -9); AB = [-3, 2]
Chodzi mi tylko jaki wzór tu trzeba zastosować? Bo liczę po swojemu ale nie zawsze wychodzi mi tak jak trzeba...
Podstawowe informacje o wektorze w układzie współrzędnych
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Podstawowe informacje o wektorze w układzie współrzędnych
Zadanie pierwsze:
Tutaj dany punkt jest początkiem wektora.
Oznaczmy współrzędne punktu \(\displaystyle{ A}\) jako \(\displaystyle{ (x _{A} , y _{A} )}\)
Współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) jako \(\displaystyle{ [x _{AB} ,y _{AB}]}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ x _{B} = x _{A} + x _{AB}}\)
\(\displaystyle{ y _{B} = y _{A} + y _{AB}}\)
Zadanie drugie:
Tutaj dany punkt jest końcem wektora.
Przekształcasz wzór
\(\displaystyle{ x _{B} = x _{A} + x _{AB}}\)
tak, aby wyznaczyć \(\displaystyle{ x _{A}}\)
Tutaj dany punkt jest początkiem wektora.
Oznaczmy współrzędne punktu \(\displaystyle{ A}\) jako \(\displaystyle{ (x _{A} , y _{A} )}\)
Współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) jako \(\displaystyle{ [x _{AB} ,y _{AB}]}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ x _{B} = x _{A} + x _{AB}}\)
\(\displaystyle{ y _{B} = y _{A} + y _{AB}}\)
Zadanie drugie:
Tutaj dany punkt jest końcem wektora.
Przekształcasz wzór
\(\displaystyle{ x _{B} = x _{A} + x _{AB}}\)
tak, aby wyznaczyć \(\displaystyle{ x _{A}}\)