Punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) takie, że \(\displaystyle{ A=(1,6), C=(3,4)}\) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\).
a) oblicz pole \(\displaystyle{ P}\) i obwód \(\displaystyle{ L}\) kwadratu;
b) oblicz promień \(\displaystyle{ r}\) okregu wpisanego w ten kwadrat.
obwód, pole i promień- kwadrat
obwód, pole i promień- kwadrat
Ostatnio zmieniony 2 maja 2011, o 10:29 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POL
- Pomógł: 32 razy
obwód, pole i promień- kwadrat
Odległość AC jest przekątną kwadratu. Pozostaje więc na tej podstawie policzyć długość boku kwadratu.
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\), gdzie d to długość przekątnej.
Promień okręgu to oczywiście połowa długości boku
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\), gdzie d to długość przekątnej.
Promień okręgu to oczywiście połowa długości boku