równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
makemehot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 maja 2011, o 23:32
Płeć: Kobieta

równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta

Post autor: makemehot »

Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta ABC, gdy A=(1;6) B=(3;8) C=(-1;3)


Próbowałam zrobić to najpierw obliczając pole wzorem herona i pózniej po prostu podstawic do podstawowego wzoru, ale wychodzą jakies mega dziwne liczby. Proooszę o pomooc : )
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta

Post autor: anna_ »

1. równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
2. równanie prostej prostopadłej do tej z punktu 1. i przechodzącej przez punkt C
ODPOWIEDZ