Jest to czesc wiekszego zadania...
Tu, nalezy znalezc rownanie okregu i jego promien.
Wiemy, ze luk okregu przechodzi przez punkty :
\(\displaystyle{ M= ( 728,607 ; 4535,706 )\\
N =( 761,605 ; 4510,391 )}\)
Luk tego okregu zaczyna sie w punkcie T1 nalezacym do prostej AE :
\(\displaystyle{ y = \frac{1,985x}{116,043} + \frac{2412,8419}{116,043}}\)
zas konczy w punkcie T2 nalezacym do prostej RP :
\(\displaystyle{ y = \frac{-101,536x}{26,114} + 7491,3570}\)
Proste AE i RP sa styczne do szukanego okregu.
Czy ktos moglby sie nad tym pochylic ?
Znalezc rownanie okregu i jego promien.
Znalezc rownanie okregu i jego promien.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2011, o 22:22 przez Tringa, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Znalezc rownanie okregu i jego promien.
Ciężko było wypatrzeć co jest dane - teraz post już jest poprawiony to lepiej widać.Tringa pisze:Tak, tylko nie mamy wspolrzednych punktow stycznosci...
[edit] Teraz proste ,,popsute" - ale da się wyznaczyć dwusieczną (i prostą na niej leżącą) kąta między tymi prostymi - na niej leży szukany środek; jego odległość od danych punktów jest taka sama.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2011, o 22:24 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
Znalezc rownanie okregu i jego promien.
Przepraszam, nie zauwazylem, ze "x" wskoczyl do mianownika...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Znalezc rownanie okregu i jego promien.
126852.htm
Można też (mając dwusieczne) wyznaczyć prostą MN; potem do niej prostopadłą przez środek MN i punkt przecięcia tej prostopadłej i tej z dwusieczną daje środek szukanego.
Można też (mając dwusieczne) wyznaczyć prostą MN; potem do niej prostopadłą przez środek MN i punkt przecięcia tej prostopadłej i tej z dwusieczną daje środek szukanego.
Znalezc rownanie okregu i jego promien.
Dwusieczne ?
Co masz na mysli ?
Otrzymalem rownanie prostej prostopadlej do MN w polowie tego odcinka :
\(\displaystyle{ y = \frac{1,985x}{116,043} + \frac{525412,8419}{116,043}}\)
...i teraz probuje to przyrownac do rownan prostych prostopadlych do AE i RP :
\(\displaystyle{ y = -\frac{116,043x}{1,985} + b_1}\)
i
\(\displaystyle{ y = \frac{26,114x}{101,536} + b_2}\)
-- 2 maja 2011, o 01:16 --
Slowo przelomowe : DWUSIECZNA
Dzieki
Co masz na mysli ?
Otrzymalem rownanie prostej prostopadlej do MN w polowie tego odcinka :
\(\displaystyle{ y = \frac{1,985x}{116,043} + \frac{525412,8419}{116,043}}\)
...i teraz probuje to przyrownac do rownan prostych prostopadlych do AE i RP :
\(\displaystyle{ y = -\frac{116,043x}{1,985} + b_1}\)
i
\(\displaystyle{ y = \frac{26,114x}{101,536} + b_2}\)
-- 2 maja 2011, o 01:16 --
Slowo przelomowe : DWUSIECZNA
Dzieki
Ostatnio zmieniony 3 maja 2011, o 14:34 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .