Przekształcenia wykresów funkcji
Przekształcenia wykresów funkcji
Witam
Mam taki problem z wynikiem zadania:
Oblicz współrzędne wektora AB, jeśli:
a) A(-2, 3), B(4,0)
I wiem że wynik ma wyjść: AB=\(\displaystyle{ \[[6, -3]}\)
Ale jak liczę:
|AB|= \(\displaystyle{ \sqrt{(4-(-2) ^{2}+(0-3) ^{2} }}\) = \(\displaystyle{ \sqrt{36+9}}\) = \(\displaystyle{ 6+3}\)
No i właśnie wychodzi mi AB=\(\displaystyle{ \[[6, 3]}\) a powinno: AB=\(\displaystyle{ \[[6, -3]}\), więc czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie robię błąd?
Mam taki problem z wynikiem zadania:
Oblicz współrzędne wektora AB, jeśli:
a) A(-2, 3), B(4,0)
I wiem że wynik ma wyjść: AB=\(\displaystyle{ \[[6, -3]}\)
Ale jak liczę:
|AB|= \(\displaystyle{ \sqrt{(4-(-2) ^{2}+(0-3) ^{2} }}\) = \(\displaystyle{ \sqrt{36+9}}\) = \(\displaystyle{ 6+3}\)
No i właśnie wychodzi mi AB=\(\displaystyle{ \[[6, 3]}\) a powinno: AB=\(\displaystyle{ \[[6, -3]}\), więc czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie robię błąd?
Ostatnio zmieniony 1 maja 2011, o 17:21 przez uridawid, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Przekształcenia wykresów funkcji
Z definicji współrzędnych wektora mamy \(\displaystyle{ \vec{AB}=[x_B-x_A,y_B-y_A]=[4-(-2),0-3]}\).
Przekształcenia wykresów funkcji
lukasz1804, To wiem, ale jednak zamiast -3, wychodzi mi 3.
miodzio1988, Dlaczego nieprawdziwa, bo tego właśnie nie wiem?
miodzio1988, Dlaczego nieprawdziwa, bo tego właśnie nie wiem?
Przekształcenia wykresów funkcji
\(\displaystyle{ \sqrt{a+b} = \sqrt{a}+ \sqrt{b}}\)
takie cudo w ogólności to bzdura.
takie cudo w ogólności to bzdura.
Przekształcenia wykresów funkcji
miodzio1988, to jak ma to inaczej policzyć, żeby się wynik też zgadzał?
Przekształcenia wykresów funkcji
tak?lukasz1804 pisze:Z definicji współrzędnych wektora mamy \(\displaystyle{ \vec{AB}=[x_B-x_A,y_B-y_A]=[4-(-2),0-3]}\).
Przekształcenia wykresów funkcji
Aha. Sory ja jestem niekumaty, a zwłaszcza z matmy.-- 2 maja 2011, o 18:20 --A mam jeszcze problem z wyznaczaniem współrzędnych, raz mi wychodzi raz nie...
Np.
Wyznacz współrzędne punktu B, jeśli:
A(4, -3); AB = [0, -6]
Wyznacz współrzędne punktu A, jeśli:
B(2, -9); AB = [-3, 2]
Chodzi mi tylko jaki wzór tu trzeba zastosować? Bo liczę po swojemu ale nie zawsze wychodzi mi tak jak trzeba...
Np.
Wyznacz współrzędne punktu B, jeśli:
A(4, -3); AB = [0, -6]
Wyznacz współrzędne punktu A, jeśli:
B(2, -9); AB = [-3, 2]
Chodzi mi tylko jaki wzór tu trzeba zastosować? Bo liczę po swojemu ale nie zawsze wychodzi mi tak jak trzeba...