Wyznacz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: marcinek16marcin »

Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(-8,-5),B=(8,3),C=(6,9)}\)

Moja odpowiedź: \(\displaystyle{ (x+2) ^{2}+(x-3) ^{2}=100}\),dobrze?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: lukasz1804 »

Aby sprawdzić, czy zadanie wykonałeś poprawnie, wstaw współrzędne każdego z trzech danych punktów do równania okręgu i sprawdź, czy zachodzi równość.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: marcinek16marcin »

dla wszystkich wychodzi L=P czyli chyba się zgadza:) dzięki.
miodzio1988

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ (x+2) ^{2}+(x-3) ^{2}=100}\)
Mała literówka:

\(\displaystyle{ (x+2) ^{2}+(y-3) ^{2}=100}\)
ODPOWIEDZ