Współrzędne punktu w przestrzeni

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
szalejot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 kwie 2011, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Współrzędne punktu w przestrzeni

Post autor: szalejot »

Witam,
muszę wyliczyć współrzędne końca odcinka AB. Odcinek ma swój początek w A=(0, 0, 0) a koniec w B=(0, 0, len) - ustawiony jest początkowo wzdłuż osi Z.
Następnie obracam odcinek o angX względem osi X, potem o angY względem osi Y.
Muszę wyliczyć współrzędne końca (B) po obu tych obrotach. Wyprowadziłem sobie następujące wzory:
\(\displaystyle{ B.y = -1 * \sin angX * len \\
B.z = \cos angX * len \\
B.x = \sin angY * B.z \\
B.z = \cos angY * B.z}\)


Bardzo bym prosił o sprawdzenie tych wzorów (prosta trygonometria), bo gdzieś w programie mam błąd i podejrzewam, że właśnie te wzory mogłem źle wyprowadzić.

Ważne jest to, że jest to układ współrzędnych z OpenGL, czyli wyglądający tak: ... hic-9.jpeg
a obroty wykonywane są przeciwnie do ruchu wskazówek zegara
ODPOWIEDZ