Witam.
Mam takie zadanie. Napisz równanie okręgu o środku O i promieniu r.
\(\displaystyle{ O=(3,-2)}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{2}}\)
Chciałem znaleźć punkt P, ale nie wiem jak go znaleźć, bo mam \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Jak to zrobić?
Napisz równanie okręgu o środku i promieniu
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Napisz równanie okręgu o środku i promieniu
Ogólnie, równanie okręgu wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ (x-x _{o}) ^{2} + (y-y _{o}) ^{2} = r ^{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ x _{o}}\) , \(\displaystyle{ y _{o}}\) - współrzędne punktu \(\displaystyle{ O}\) czyli środka okręgu.
Do napisania równania okręgu wyznaczanie dodatkowych punktów nie jest potrzebne - trzeba tylko podstawić dane do powyższego wzoru.
\(\displaystyle{ (x-x _{o}) ^{2} + (y-y _{o}) ^{2} = r ^{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ x _{o}}\) , \(\displaystyle{ y _{o}}\) - współrzędne punktu \(\displaystyle{ O}\) czyli środka okręgu.
Do napisania równania okręgu wyznaczanie dodatkowych punktów nie jest potrzebne - trzeba tylko podstawić dane do powyższego wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Napisz równanie okręgu o środku i promieniu
Czyli tylko tyle trzeba?
\(\displaystyle{ (x-3)^2+(y+2)^2=2)}\)
Nie trzeba obliczyć i podstawić do tego x i y?
\(\displaystyle{ (x-3)^2+(y+2)^2=2)}\)
Nie trzeba obliczyć i podstawić do tego x i y?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 662
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 154 razy
Napisz równanie okręgu o środku i promieniu
A jak bym chciał wyznaczyć współrzędne punktu P leżący na tym okręgu, to jak to zrobić?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Napisz równanie okręgu o środku i promieniu
Dobrać tak liczby \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) , by spełnione było równanie okręgu.
\(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są wtedy współrzędnymi punktu \(\displaystyle{ P}\).
Zakładać można różne kombinacje, np. \(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2=1 \\ (y+2)^2=1 \end{cases}}\)
albo
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2= \frac{1}{2} \\ (y+2)^2=1.5 \end{cases}}\)
Ważne, żeby po dodaniu stronami układu lewa strona była równa \(\displaystyle{ 2}\) i prawa strona układu była równa \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są wtedy współrzędnymi punktu \(\displaystyle{ P}\).
Zakładać można różne kombinacje, np. \(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2=1 \\ (y+2)^2=1 \end{cases}}\)
albo
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2= \frac{1}{2} \\ (y+2)^2=1.5 \end{cases}}\)
Ważne, żeby po dodaniu stronami układu lewa strona była równa \(\displaystyle{ 2}\) i prawa strona układu była równa \(\displaystyle{ 2}\).