proszę o pomoc w tym zadaniu:)
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A(2,-1,3), B(3,1,2) i równoleglej do wektora a=[-3,1,4].
równanie plaszczyzny
równanie plaszczyzny
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2011, o 18:50 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
równanie plaszczyzny
Mamy wektor normalny:
\(\displaystyle{ \vec{n}=\vec{AB} \times \vec{a}}\),
współczynnik D wyznaczamy z jednego z danych punktów.
\(\displaystyle{ \vec{n}=\vec{AB} \times \vec{a}}\),
współczynnik D wyznaczamy z jednego z danych punktów.