Zilustruj zbiór.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marek24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 lis 2010, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 10 razy

Zilustruj zbiór.

Post autor: marek24 »

Zilustruj w układzie współrzędnych zbiór \(\displaystyle{ A = \left\{ \left( x; y\right): xy \le 0 \right\}}\)

Odpowiedź z książki:

Zadanie było omawiane na forum dwa razy. Za pierwszym razem ktoś napisał, że odpowiedź z książki jest błędna, za drugim że dobra ale nie powiedział już jak się takie wykresy rysuje.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Zilustruj zbiór.

Post autor: Quaerens »

Oczywiście. Kiedy iloczyn dwóch liczb jest mniejszy bądź równy 0? Ową relację można rozpatrzyć tak:

\(\displaystyle{ x<0 \wedge y > 0}\)

I tak, aż rozpatrzysz wszystkie.
ODPOWIEDZ