Hiperboloida jednopowlokowa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
chan_rozwielikaty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 25 sty 2011, o 13:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 1 raz

Hiperboloida jednopowlokowa

Post autor: chan_rozwielikaty »

Witam wszystkich!
Hiperboloida jest to powierzchnia drugiego stopnia, ktora uzyskuje sie poprzez obrot wokol osi rzednych tak?
Mam takie rownanie:
\(\displaystyle{ \frac{(x+1) ^{2} }{ (\sqrt{30}) ^{2} } +\frac{(y+1) ^{2} }{ (\sqrt{15}) ^{2} }-\frac{(z+3) ^{2} }{ (\sqrt{30}) ^{2} }=1}\)

jest to hiperboloida jednopowlokowa przesunieta o wektor \(\displaystyle{ \vec{u} =[-1,-1,-3]}\)
Od czego zaczac rysowanie ? Prosze o pomoc!
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, o 21:30 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Hiperboloida jednopowlokowa

Post autor: Chromosom »

nie. to jest taka powierzchnia prosze sobie zobaczyc jaka jest postac rownania i porownac ze swoim
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Hiperboloida jednopowlokowa

Post autor: norwimaj »

chan_rozwielikaty pisze: \(\displaystyle{ \frac{(x+1) ^{2} }{ (\sqrt{30}) ^{2} } +\frac{(y+1) ^{2} }{ (\sqrt{15}) ^{2} }-\frac{(z+3) ^{2} }{ (\sqrt{30}) ^{2} }=1}\)
Chromosom pisze:nie. to jest taka powierzchnia prosze sobie zobaczyc jaka jest postac rownania i porownac ze swoim
Chromosom, nie wiem czy patrzyłeś na to samo równanie, które ja widzę. Przy ostatnim składniku jest minus, więc jest to hiperboloida jednopowłokowa.


chan_rozwielikaty, co konkretnie chcesz narysować? Trójwymiarowe rzeczy się ciężko rysuje na płaszczyźnie. Chcesz narysować przekrój?
chan_rozwielikaty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 25 sty 2011, o 13:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 1 raz

Hiperboloida jednopowlokowa

Post autor: chan_rozwielikaty »

musze zrobic szkic w trojwymiarze, a wiec na osiach x,y,z, ale nie wiem za bardzo jak wykorzystac dana o c i z. a i b sluza do wyznaczenia asymptot na plaszczyznie OXY, natomiast a i -a powinien byc wierzcholkiem tak?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Hiperboloida jednopowlokowa

Post autor: norwimaj »

Na płaszczyźnie \(\displaystyle{ OXY}\) nie ma żadnych asymptot, bo przekrój przez tę płaszczyznę to elipsa.

Nie wiem jak można ściśle odzwierciedlić współczynnik przy \(\displaystyle{ z}\), gdy rysujemy widok na płaszczyznę \(\displaystyle{ OXY}\). Może wystarczy skupić się na kształcie powierzchni a nie na dokładnych wymiarach.
ODPOWIEDZ