Równanie okręgu, styczne
Równanie okręgu, styczne
Wyznacz równania stycznych do okręgu \(\displaystyle{ x^{2} - 4x + 4 + y^{2} - 2y + 1 = 0}\) równoległych do osi OY
Na początku zrobiłem tak: \(\displaystyle{ (x-2)^{2} + (y-1)^{2} = ?}\), stąd mam współrzędne środka, lecz nie wiem jak wyznaczyć promień.
Na początku zrobiłem tak: \(\displaystyle{ (x-2)^{2} + (y-1)^{2} = ?}\), stąd mam współrzędne środka, lecz nie wiem jak wyznaczyć promień.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, o 15:14 przez HeMiK666, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie okręgu, styczne
Lewą stronę zwijasz do sumy kwadratów, a z prawą stroną nic nie robisz, czyli nadal jest równa \(\displaystyle{ 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie okręgu, styczne
Czy widzisz, że równania
\(\displaystyle{ x^{2} - 4x + 4 + y^{2} - 2y + 1 = 0}\)
oraz
\(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-1)^2=0}\)
niczym się nie różnią, czyli są równoważne?
\(\displaystyle{ x^{2} - 4x + 4 + y^{2} - 2y + 1 = 0}\)
oraz
\(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-1)^2=0}\)
niczym się nie różnią, czyli są równoważne?
Równanie okręgu, styczne
Ups, mała pomyłka się pojawiła, prawidłowe równanie: \(\displaystyle{ x^{2} - 4x + y^{2} - 2y - 4 = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie okręgu, styczne
O, teraz to może mieć jakiś sens. Dodajemy \(\displaystyle{ 4+1+4}\) to obu stron równania.
\(\displaystyle{ x^{2} - 4x + 4 + y^{2} - 2y + 1 =9}\).
\(\displaystyle{ x^{2} - 4x + 4 + y^{2} - 2y + 1 =9}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Równanie okręgu, styczne
Promień jest równy 3. Możesz sobie zrobić rysunek i wyznaczyć równania stycznych. Pierwsza styczna będzie \(\displaystyle{ x=-1}\) a druga \(\displaystyle{ x=5}\).
-- 22 kwi 2011, o 16:29 --
a promień wyznaczasz z wzoru \(\displaystyle{ r= \sqrt{a^2 +b^2 -c}}\)
-- 22 kwi 2011, o 16:29 --
a promień wyznaczasz z wzoru \(\displaystyle{ r= \sqrt{a^2 +b^2 -c}}\)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, o 17:30 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Równanie okręgu, styczne
A skąd wziąłeś \(\displaystyle{ 4 + 1 +4}\)??norwimaj pisze:O, teraz to może mieć jakiś sens. Dodajemy \(\displaystyle{ 4+1+4}\) to obu stron równania.
\(\displaystyle{ x^{2} - 4x + 4 + y^{2} - 2y + 1 =9}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie okręgu, styczne
Bo chciałem skasować \(\displaystyle{ -4}\) z lewej strony, i chciałem też dopisać coś, co by pasowało, żeby zwinąć do kwadratów ładnie.