Dany jest trójkąt ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kaajteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 kwie 2011, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Dany jest trójkąt ABC

Post autor: kaajteek »

Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach : A=(-4;1) B=(6;-4) C=(2;8). Wyznacz kąt między środkową a wysokością trójkąta poprowadzonymi z wierzchołka C. Wynik podaj z dokładnością do 10^{-2}- radiana.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2011, o 22:18 przez Anonymous, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dany jest trójkąt ABC

Post autor: anna_ »

CD - środkowa
CE - wysokość

Licz kolejno:
długość AB, CD, AD, EB, CE
DE
kąt z twiedzenia cosinusów dla trójkąta DEC
kaajteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 kwie 2011, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Dany jest trójkąt ABC

Post autor: kaajteek »

nie mogę sobie z tym poradzić... :/ obliczyłem już współrzędne D i długość odcinka CE. Mam problem z obliczeniem długości odcinka ED ...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dany jest trójkąt ABC

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ |DE|=|AB|-(|AD|+|EB|)}\)
kaajteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 kwie 2011, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Dany jest trójkąt ABC

Post autor: kaajteek »

Dobra już wszystko mam dzięki wielkie za pomoc
ODPOWIEDZ