Dla jakich wartosci \(\displaystyle{ \alpha\ i\ \beta}\) wektory
\(\displaystyle{ \vec{a}=5i-3j+\alpha k\\ \vec{b}=\beta i+9j-2k \\sa\ kolinearne?}\)
wartości parametrów
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 kwie 2011, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
wartości parametrów
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, o 23:47 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol wektora to '\vec{}'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol wektora to '\vec{}'.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
wartości parametrów
Są współliniowe, gdy są proporcjonalne, tzn. istnieje \(\displaystyle{ t}\) takie, że
\(\displaystyle{ \begin{cases}5=\beta t\\-3=9t\\\alpha=-3t\end{cases}}\)
W ogólnym przypadku musisz jeszcze uważać na wektor zerowy.
\(\displaystyle{ \begin{cases}5=\beta t\\-3=9t\\\alpha=-3t\end{cases}}\)
W ogólnym przypadku musisz jeszcze uważać na wektor zerowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 kwie 2011, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
wartości parametrów
Może zacznij od prostszych rzeczy. Czy wektor \(\displaystyle{ (2,3)}\) jest równoległy do \(\displaystyle{ (4,5)}\)? Czy wektor \(\displaystyle{ (1,2)}\) jest równoległy do \(\displaystyle{ (2,4)}\)? Jeśli to już opanujesz, to z zadaniem, o które pytasz, nie powinieneś mieć problemu.