Symetryczne okręgi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Symetryczne okręgi

Post autor: marcinek16marcin »

Wyznacz równanie okręgu, który jest symetryczny do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2}+10x+y ^{2}-2y+19=0}\) względem prostej \(\displaystyle{ y=2x+1}\).

Wyszło mi \(\displaystyle{ (x-3) ^{2}+(y+3) ^{2}= \sqrt{7}}\) czy to dobra odpowiedź?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Symetryczne okręgi

Post autor: »

Prawie, przy siódemce nie powinno być pierwiastka, przecież promień podnosi się do kwadratu.

Q.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Symetryczne okręgi

Post autor: marcinek16marcin »

Faktycznie, pomyliłem się, chodziło mi o środek okręgu. W takim razie dziękuje.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ