Dlugosc cieciwy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Dlugosc cieciwy

Post autor: setch »

Oblicz dlugosc wspolnej cieciwy okregu \(\displaystyle{ x^2+y^2=9}\) i \(\displaystyle{ (x-4)^2+y^2=4}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x^2+y^2=9\\(x-4)^2+y^2=4\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}y^2=-x^2+9\\(x-4)^2+(-x^2+9)^2=4\end{array}}\)

\(\displaystyle{ x^2-8x+16+x^4-18x^2+81-4=0}\)

\(\displaystyle{ x^4-17x^2-8x+93=0}\)

i teraz brakuje mi pomyslow bo rownanie nie ma pierwiatkow wymiernych, moze zrobilem blad po drodze ale nie moge znalezc
Snake88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 cze 2006, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Dlugosc cieciwy

Post autor: Snake88 »

pod y� podstawiasz 9-x� a nie (9-x�)�
ODPOWIEDZ