Kąt pomiędzy wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Mefistofeles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 sty 2011, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Kąt pomiędzy wektorami

Post autor: Mefistofeles »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A(2,1),B(5,3), C(4,7) i D(1, -5)}\). Znaleźć kąt, który wektor \(\displaystyle{ \vec{CD}}\) tworzy z wektorem \(\displaystyle{ \vec{AB}}\). Takie mam zadanie, znam wzór i ogólnie proste to jest, ale rozwiązanie wychodzi mi niezgodne z odpowiedziami. Mógłby ktoś to przerachować? Odpowiedź to \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{-16}{65}}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{-63}{65}}\)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2011, o 20:17 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a
fina1983
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 kwie 2011, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Kąt pomiędzy wektorami

Post autor: fina1983 »

no ja też nie wiem skąd takie wyniki. zupełnie co innego mi wyszło. Patrząc jednak na podane przez Ciebie wyniki kąt musi należeć do "trzeciej ćwiartki", a więc być większy od 180 i mniejszy od 270 stopni (tylko w takim wypadku i sinus i cosinus mają wartości ujemne). Stąd wynika, że obliczone wartości nie odnoszą się do kąta między wektorami, a do jego dopełnienia. Wnioskuję więc, że albo źle podajesz treść zadania albo odpowiedzi są błędne.
ODPOWIEDZ