W prostej równaniu 2x+y-6=0 zawiera sie bok kwadratu opisanego na okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2-2x-4=0}\).Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu .
No i z tego wiadomo , ze A(x, -2x+6) , współrzędne środka S(0,1) czyli |SA|=\(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)
z tego \(\displaystyle{ (-2x)^2+(-2x+5)^2=10}\)
no i obliczyłam jednak nie zgadza mi sie ta współrzędna z odpowiedzią , gdzie popełniam błąd ?
kwadrat opisany na okręgu
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
kwadrat opisany na okręgu
Jest prostsza metoda tzn. zapisujesz wzór prostej jako \(\displaystyle{ y=-2x+6}\)
podstawiasz do równania okręgu:
\(\displaystyle{ x^{2}+(-2x+6)^{2}-2x-4=0}\)
otrzymasz parę punktów w rozwiązaniu
obliczasz odległość miedzy nimi i masz bok obliczony. Dalej przesuwasz równolegle prostą o "odległość" i obliczasz punkt przecięcia "nowej" prostej i okręgu.
podstawiasz do równania okręgu:
\(\displaystyle{ x^{2}+(-2x+6)^{2}-2x-4=0}\)
otrzymasz parę punktów w rozwiązaniu
obliczasz odległość miedzy nimi i masz bok obliczony. Dalej przesuwasz równolegle prostą o "odległość" i obliczasz punkt przecięcia "nowej" prostej i okręgu.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
kwadrat opisany na okręgu
aaa jaki głupi błąd , przez ten środek takie liczby dziwne mi wychodziły
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 22:52 ]
ups srodek miałam dobry tylko ze w tym rownaniu zamiast 2x mialo byc 2y , źle przepisałam
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 22:52 ]
ups srodek miałam dobry tylko ze w tym rownaniu zamiast 2x mialo byc 2y , źle przepisałam
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
kwadrat opisany na okręgu
Nieprawda. Zgodnie z warunkami zadania, prosta ma jeden punkt wspólny z okręgiem przecież.Lady Tilly pisze:Jest prostsza metoda tzn. zapisujesz wzór prostej jako \(\displaystyle{ y=-2x+6}\)
podstawiasz do równania okręgu:
\(\displaystyle{ x^{2}+(-2x+6)^{2}-2x-4=0}\)
otrzymasz parę punktów w rozwiązaniu
obliczasz odległość miedzy nimi i masz bok obliczony. Dalej przesuwasz równolegle prostą o "odległość" i obliczasz punkt przecięcia "nowej" prostej i okręgu.