Trójkąty i okręgi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
adrian123226
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Trójkąty i okręgi

Post autor: adrian123226 »

1.dane są punkty \(\displaystyle{ A(0,-2), B(-3,1), C(1,0)}\)
a)obicz obwód trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\)
b)oblicz odległość punktu \(\displaystyle{ B}\) od prostej \(\displaystyle{ AC}\)



2.Dla jakiej wartości parametru "\(\displaystyle{ k}\)" podane proste są równoległe?

\(\displaystyle{ y=(3k+6)x-7 i y=\frac{x}{2}-4}\)



3.Dane są dwa okręgi \(\displaystyle{ (x+3)^2+(y-1)^2=9 i x²+(y+3)^2=4}\). nie wykonując rysunku określ wzajemne położenie tych okręgów. oblicz odległość miedzy środkami danych okręgów.



4. napisz równanie prostej symetralnej odcinka \(\displaystyle{ AB}\) o końcach \(\displaystyle{ A(1,4), B(3,2)}\)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, o 18:12 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Trójkąty i okręgi

Post autor: alfgordon »

1) odległość dwóch punktów:
\(\displaystyle{ A=(x_{1},y_{1})}\)
\(\displaystyle{ B=(x_{2},y_{2})}\)

\(\displaystyle{ d(A,B)= \sqrt{(x_{2} -x_{1})^{2} +(y_{2} -y_{1})^{2}}}\)

odległość punktu od prostej:


2) współczynniki przy \(\displaystyle{ x}\) muszą być równe
3)

4) napisz równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\) następnie znajdź środek tego odcinka i poprowadź prostą prostopadłą przechodzącą przez ten punkt
adrian123226
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Trójkąty i okręgi

Post autor: adrian123226 »

moge prosic o calkowite rozwiazanie tych zadan gdybym mial czas na ich rozwiazanie nie wrzucal bym ich tutaj
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Trójkąty i okręgi

Post autor: kamil13151 »

adrian123226, dobry żart
adrian123226
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Trójkąty i okręgi

Post autor: adrian123226 »

prosze o rozwiazanie tych zadan
ODPOWIEDZ