Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(0,-2), \ B=(5,3), \ C=(-2,2)}\) OBLICZ OBWÓD I POLE TEGO TRÓJKĄTA.
pomozcie jakimis wyliczeniami i wzorami jestem zielona z tego tematu
Oblicz pole i obwód trójkota
Oblicz pole i obwód trójkota
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, o 11:43 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Oblicz pole i obwód trójkota
obwód:
odległość dwóch punktów:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x_{2} -x_{1})^{2} +(y_{2} -y_{1})^{2}}}\)
pole wylicz np. wysokość z punktu \(\displaystyle{ C}\) na prostą \(\displaystyle{ AB}\)
korzystając ze wzoru
odległość dwóch punktów:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x_{2} -x_{1})^{2} +(y_{2} -y_{1})^{2}}}\)
pole wylicz np. wysokość z punktu \(\displaystyle{ C}\) na prostą \(\displaystyle{ AB}\)
korzystając ze wzoru
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Oblicz pole i obwód trójkota
Odcinek |AB| gdzie \(\displaystyle{ A(x_A ; y_A) \wedge B(x_B ; y_B)}\) ma długość:
\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{(x_A-x_B)^2+(y_A-y_B)^2}}\)
Obliczasz długości 3 boków, dodajesz je do siebie i masz obwód, a pole najszybciej można policzyć tak:
\(\displaystyle{ \vec{AB} = [5 ; 5] \wedge \vec{AC} = [-2 ; 4]}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}|det(\vec{AB},\vec{AC})| = \frac{1}{2}|20+10| = 15[j^2]}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{(x_A-x_B)^2+(y_A-y_B)^2}}\)
Obliczasz długości 3 boków, dodajesz je do siebie i masz obwód, a pole najszybciej można policzyć tak:
\(\displaystyle{ \vec{AB} = [5 ; 5] \wedge \vec{AC} = [-2 ; 4]}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}|det(\vec{AB},\vec{AC})| = \frac{1}{2}|20+10| = 15[j^2]}\)
Pozdrawiam.
Oblicz pole i obwód trójkota
Dzieeekuje slicznie! jesli jeszcze ktos moglby mi pomoc przy reszcie moich zadan bylabym wdzieczna!! :**