zapis równania prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

zapis równania prostej

Post autor: tomi140 »

Zapisać równanie prostej

\(\displaystyle{ L: \begin{cases} x+3y-4z+5=0 \\ 2x-y+z-4=0 \end{cases}}\)

w postaci krawędziowej.

wyznaczyłem iloczyn wektorowy wektorów kierunkowych \(\displaystyle{ \vec{u}=[1,7,9]}\) i to się zgadza z odpowiedziami \(\displaystyle{ \frac{x-2}{1}= \frac{y-7}{9}= \frac{z-7}{7}}\) ale skąd wziął się punkt \(\displaystyle{ P(2,7,7)}\) ??
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

zapis równania prostej

Post autor: Crizz »

Punkt możesz wziąć dowolny, byle należał do tej prostej.
ODPOWIEDZ