wyznaczyć wierzchołek trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
wyznaczyć wierzchołek trapezu
Dane są trzy wierzchołki trapezu prostokąnego A(1,0,2) b(0,2,2) i C(-1,0,0). Znaleźć położenie czwartego wierzchołka D jeżeli podstawą trapezu jest odcinek AB
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 kwie 2011, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław/Sbtk
- Podziękował: 1 raz
wyznaczyć wierzchołek trapezu
jesteś jeszcze?wyznacz rownanie prostej na której jest podstawa
-- 8 kwi 2011, o 11:43 --
dobuduj do tego prostą równoległą wykorzystując współrzędne punktu C-- 8 kwi 2011, o 11:45 --wiesz o co chodzi?
-- 8 kwi 2011, o 11:43 --
dobuduj do tego prostą równoległą wykorzystując współrzędne punktu C-- 8 kwi 2011, o 11:45 --wiesz o co chodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
wyznaczyć wierzchołek trapezu
ja znalazłem długość podstawy i wyznaczyłem długość wektora AD, zbudowałem trójkąt ACB i wyznaczyłem wysokość tego trójkąta, która jest równa wektorowi AD
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
wyznaczyć wierzchołek trapezu
no nie mam, teraz próbowałem zrobić to Twoim sposobem ale nie wiem czy dobrze myśle
ta prosta wychodzi mi w postaci
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{-1}= \frac{y}{2}= \frac{z-2}{0}}\)
i teraz mówisz żeby do tej prostej zrobić równoległą wykorzystując C, ale co to da? za bardzo tego nie widze.
ta prosta wychodzi mi w postaci
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{-1}= \frac{y}{2}= \frac{z-2}{0}}\)
i teraz mówisz żeby do tej prostej zrobić równoległą wykorzystując C, ale co to da? za bardzo tego nie widze.