współrzędne punktu C
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 lut 2011, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
współrzędne punktu C
Równoległobok ABCD jest wyznaczony przez proste AB:3x-5y+25=0, BC:y=0, AD:y=-5 oraz prostą p, do której należą punkty C i D=(0,-5). Wyznacz współrzędne punktu C.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
współrzędne punktu C
Narysuj sobie ten równoległobok na układzie współrzędnych, bardzo łatwo można zauważyć ile jedna z wartości będzie miała \(\displaystyle{ y=0}\), czyli punkt C leży na tej osi. Będziesz musiał wyznaczyć prostą równoległą do AB przechodzącą przez punkt D, a potem to już wystarczy obliczyć współrzędne przecięcia się prostych.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 lut 2011, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
współrzędne punktu C
Jedziemy na piechotę:
Dane:
\(\displaystyle{ AB:y=\frac{3}{5}x+5 \\ BC:y=0 \\ AD:y=-5 \\ D:(0,-5)}\)
Wykonuję przybliżony szkic pomocniczy:
1. Teraz liczę punkt przecięcia się prostej AB z prostą y=-5:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=\frac{3}{5}x+5 \\ y=-5 \end{cases} \Rightarrow x=-\frac{50}{3}}\)
Zatem współrzędne punktu A to: \(\displaystyle{ A:(-\frac{50}{3};-5)}\)
2. Policzę punkt przecięcia się prostej AB z prostą y=0:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=\frac{3}{5}x+5 \\ y=0 \end{cases} \Rightarrow x= -\frac{25}{3}}\)
Czyli współrzędne punktu B to: \(\displaystyle{ B:(-\frac{25}{3};0)}\)
3. Policz sobie długość prostej AD, z tego wyjdzie, że AD=BC. Dodatkowo wiemy, że punkt C leży na prostej y=0, czyli będziemy mieli równanie z jedną niewiadomą.
W razie czego pomogę.
Dane:
\(\displaystyle{ AB:y=\frac{3}{5}x+5 \\ BC:y=0 \\ AD:y=-5 \\ D:(0,-5)}\)
Wykonuję przybliżony szkic pomocniczy:
1. Teraz liczę punkt przecięcia się prostej AB z prostą y=-5:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=\frac{3}{5}x+5 \\ y=-5 \end{cases} \Rightarrow x=-\frac{50}{3}}\)
Zatem współrzędne punktu A to: \(\displaystyle{ A:(-\frac{50}{3};-5)}\)
2. Policzę punkt przecięcia się prostej AB z prostą y=0:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=\frac{3}{5}x+5 \\ y=0 \end{cases} \Rightarrow x= -\frac{25}{3}}\)
Czyli współrzędne punktu B to: \(\displaystyle{ B:(-\frac{25}{3};0)}\)
3. Policz sobie długość prostej AD, z tego wyjdzie, że AD=BC. Dodatkowo wiemy, że punkt C leży na prostej y=0, czyli będziemy mieli równanie z jedną niewiadomą.
W razie czego pomogę.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 lut 2011, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz