geometria z jednokładnością

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 422
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

geometria z jednokładnością

Post autor: Damieux »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A=\left( 0,2\right)}\), \(\displaystyle{ B=\left( 1,1\right)}\). Wyznacz skalę jednokładności o środku w punkcie A, jeżeli obrazem punktu B w tej jednokładności jest punkt B-prim należący do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=2x-2}\).
Ja zrobiłbym to tak:
Liczę długość odcinka \(\displaystyle{ AO}\), gdzie O-punkt przecięcia prostej \(\displaystyle{ y=2x-2}\) z prostą AB
następnie skalę: \(\displaystyle{ k= \frac{\left| AO\right| }{\left| AB\right| }}\),
właściwie mi wychodzi, ale może trzeba to zrobić po "fachowemu"
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

geometria z jednokładnością

Post autor: Crizz »

Tak będzie OK.
ODPOWIEDZ