Wyznaczyć odległość od płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi: 2x+y-2z-3=0}\) i osi Ox prostej \(\displaystyle{ \frac{x+2}{1}= \frac{y-3}{2}= \frac{z-1}{2}}\)
z pierwszą częscią zadania poradziłem sobie, z drugą już nie. Nie wiem jak opisać płaszczyznę Ox?
wyznaczyć odległość między płaszczyzną Ox a prostą
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
wyznaczyć odległość między płaszczyzną Ox a prostą
Nie ma czegoś takiego jak "płaszczyzna Ox", najwyżej "oś Ox". Szukasz odległości tej prostej od osi Ox, czyli od prostej o równaniu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=t \\ y=0 \\ z=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=t \\ y=0 \\ z=0\end{cases}}\)