odległość punktu od prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

odległość punktu od prostej

Post autor: tomi140 »

Znaleźć odległość punktu P(0,1,-1) od prostej

L:\(\displaystyle{ x=y= \frac{z-1}{2}}\)

Proszę o sprawdzenie moich obliczeń:

1. wyznaczam wektor kierunkowy \(\displaystyle{ \vec{u}=[1,1,2]}\)
2. wyznaczam punkt \(\displaystyle{ P' = ( 0,0,1 )}\)
3. wyznaczam wektor \(\displaystyle{ P'P = [ 0,-1,2 ]}\)
4. wyznaczam odległość ze wzoru
d = \(\displaystyle{ \frac{\left|[1,1,2] \times [0,-1,2] \right| }{ \sqrt{1+1+2 ^{2} } } = \frac{ \sqrt{14} }{2}}\)

a w odpowiedziach wychodzi \(\displaystyle{ d = \sqrt{ \frac{7}{2} }}\)
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

odległość punktu od prostej

Post autor: Justka »

Twoje d i d z odpowiedzi to jedno i to samo
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

odległość punktu od prostej

Post autor: tomi140 »

aha:)
ODPOWIEDZ