Dane trójkąta.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematyczka102
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 26 lut 2011, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Dane trójkąta.

Post autor: matematyczka102 »

Trójkąt o bokach A=(2,2), B=(7,7), C=(10,3). Należy napisać równanie prostej w postaci ogólnej (prostą jest wysokość poprowadzona z punktu C do boku AB). Oraz określić jej długość.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dane trójkąta.

Post autor: anna_ »

licz kolejno:
1. równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
2. równanie prostej prostopadłej do tej z punktu 1. i przechodzącej przez punkt C
3. odległość punktu C od tej prostej z punktu 1.
ODPOWIEDZ