Współrzędne punktu A i B.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematyczka102
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 26 lut 2011, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Współrzędne punktu A i B.

Post autor: matematyczka102 »

Trójkąt równoboczny. Bok C =(1,-3). Należy odnaleźć punkty A i B , które leżą na prostej \(\displaystyle{ l: y= -x +4}\).
Może być rysunek lub układ równań.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Współrzędne punktu A i B.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ A=(x_A;-x_A +4)}\)
\(\displaystyle{ B=(x_B;-x_B +4)}\)

Porównaj długośći boków
\(\displaystyle{ |AB|=|AC|}\)
\(\displaystyle{ |BC|=|AC|}\)
matematyczka102
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 26 lut 2011, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Współrzędne punktu A i B.

Post autor: matematyczka102 »

jak zwykle zero pomocy na tym portalu
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Współrzędne punktu A i B.

Post autor: anna_ »

A co liczyłeś na gotowca i się zawiodłeś?
ODPOWIEDZ