Witam. Mam problem z takowym zadaniem
Napisz równanie okręgu o promieniu r=5 stycznego do prostej o równaniu 4x+3y+11=0 w punkcie
P=(-2,-1)
Proszę o pomoc i przepraszam ze nie używam LaTeXa ale jeszcze się nie wtajemniczyłem a potrzebuje pilnie wspararcia.
Równanie okręgu styczmego w punkcie
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Równanie okręgu styczmego w punkcie
potrzebne sa współrzedne srodka , jak poprowadzisz prosta ze srodka przechodzaca przez punkt A to zauwazysz ze jest to prosta prostopadła
korzystam z warunku prostopadłosci
a1*a2=-1
-\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)=-1
a2=\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)
y=\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)x+b P(-2,-1)
-1=3/4*(-2)+b
b=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
y=\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)x+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
czyli S(\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)x, \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)x+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\))
no i liczysz takie rownanie
25=(3/4x+2)^2+(3/4x+1/2+1)^2
z tego obliczysz współrzedne srodka , majac to masz juz dlugosc na rownanie okregu
korzystam z warunku prostopadłosci
a1*a2=-1
-\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)=-1
a2=\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)
y=\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)x+b P(-2,-1)
-1=3/4*(-2)+b
b=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
y=\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)x+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
czyli S(\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)x, \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)x+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\))
no i liczysz takie rownanie
25=(3/4x+2)^2+(3/4x+1/2+1)^2
z tego obliczysz współrzedne srodka , majac to masz juz dlugosc na rownanie okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 588
- Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
Równanie okręgu styczmego w punkcie
Dlaczego akurat takie jest S?smerfetka18 pisze: czyli S(\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)x, \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)x+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\))
no i liczysz takie rownanie
25=(3/4x+2)^2+(3/4x+1/2+1)^2
z tego obliczysz współrzedne srodka , majac to masz juz dlugosc na rownanie okregu