Dany jest okrąg \(\displaystyle{ S}\) o środku \(\displaystyle{ A(10,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=5}\) oraz punkt\(\displaystyle{ B(0,0)}\).Znajdź równania prostych przechodzących przez punkt \(\displaystyle{ B}\) i wyznaczających cięciwy okręgu \(\displaystyle{ S}\) o długości \(\displaystyle{ \sqrt{50}}\).
Proszę o pomoc z tym zadaniem.
Wyliczyłem że odległość cięciwy od środka okręgu wynosi \(\displaystyle{ \frac{ 5\sqrt{2} }{2}}\).
Ale co dalej tego już nie wiem
Dany jest okrąg , znaleźć równania prostych..
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Dany jest okrąg , znaleźć równania prostych..
Dobra , coś policzyłem i wyszło mi że :
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \sqrt{7} }{7}x
\\
g(x)=-\frac{ \sqrt{7} }{7}x}\)
Proszę o sprawdzenie , bo już dość późno jest..
-- 6 kwi 2011, o 22:12 --
Sprawdzi ktoś?-- 9 kwi 2011, o 22:08 --Ponawiam prośbę o sprawdzenie!!!
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \sqrt{7} }{7}x
\\
g(x)=-\frac{ \sqrt{7} }{7}x}\)
Proszę o sprawdzenie , bo już dość późno jest..
-- 6 kwi 2011, o 22:12 --
Sprawdzi ktoś?-- 9 kwi 2011, o 22:08 --Ponawiam prośbę o sprawdzenie!!!