obliczyć długość wiedząc, że
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
obliczyć długość wiedząc, że
Obliczyć \(\displaystyle{ \left|(a+b)\times (a-b) \right|}\), jeżeli \(\displaystyle{ \left|a\times b \right|=5}\)
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 11:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Iloczyn wektorowy to \times. Swoją drogą o niego chodziło?
Powód: Iloczyn wektorowy to \times. Swoją drogą o niego chodziło?
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POL
- Pomógł: 32 razy
obliczyć długość wiedząc, że
Potraktuj iloczyn wektorowy jak mnożenie
\(\displaystyle{ \left|(a+b)\times (a-b) \right|=\left| a \times a-a \times b+b \times a-b \times b\right|}\)
Skrajne iloczyny wektorowe są zerowe, czyli
\(\displaystyle{ \left|-a \times b+b \times a\right|=2\left| a \times b\right| =10}\)
\(\displaystyle{ \left|(a+b)\times (a-b) \right|=\left| a \times a-a \times b+b \times a-b \times b\right|}\)
Skrajne iloczyny wektorowe są zerowe, czyli
\(\displaystyle{ \left|-a \times b+b \times a\right|=2\left| a \times b\right| =10}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
obliczyć długość wiedząc, że
nie rozumiem dlaczego wychodzi Ci z \(\displaystyle{ \left|-a \times b + b \times a \right| = 2\left| a \times b\right|}\) skąd się to wzieło?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2011, o 19:43 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol iloczynu wektorowego to '\times'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol iloczynu wektorowego to '\times'.
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POL
- Pomógł: 32 razy