wektor prostopadły
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
wektor prostopadły
Dane są wektory\(\displaystyle{ a = [ 2, -1, 5 ]}\) i \(\displaystyle{ b = [ 3, 1, 1, ]}\). Znaleźć wektor x prostopadły do osi Oz i spełniający warunek \(\displaystyle{ x \cdot a =1}\),\(\displaystyle{ x \cdot b = 4}\)
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
wektor prostopadły
Jeżeli wektor jest prostopadły do osi \(\displaystyle{ OZ}\), to ile wynosi jego zetowa współrzędna? Następnie rozpisz z definicji te dwa iloczyny i będziesz miał układ równań do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
wektor prostopadły
zetowa współrzedna wynosi 1. co mam dalej zrobić? iloczyn skalarny? co masz na myśli pisząc z definicji? proszę o wytłumaczenie postępowania krok po kroku. dzięki:)
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
wektor prostopadły
Źle. Narysuj to sobie. A potem napisz wektor \(\displaystyle{ x}\) w postaci \(\displaystyle{ [f,g,h]}\) i oblicz \(\displaystyle{ x \circ a}\) oraz \(\displaystyle{ x \circ b}\)tomi140 pisze:zetowa współrzedna wynosi 1.