równanie kierunkowe i parametryczne prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
21mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 23 mar 2011, o 09:58
Płeć: Mężczyzna

równanie kierunkowe i parametryczne prostej

Post autor: 21mat »

Napisz równanie kierunkowe i parametryczne prostych spełniających podane warunki:
prosta jest dwusieczną kąta ostrego utworzonego przez proste:
\(\displaystyle{ l _{1}: \frac{x+2}{3}= \frac{y-4}{-1}= \frac{z}{5}

l _{2}: \frac{x+2}{1}= \frac{y-4}{-5}= \frac{z}{3}}\)
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

równanie kierunkowe i parametryczne prostej

Post autor: alfgordon »

rozwiązałbym układ równań:
odległość punktu \(\displaystyle{ B}\) od prostej \(\displaystyle{ l_{1}}\) jest równa odległości od prostej \(\displaystyle{ l_{2}}\)

drugi punkt znajdziesz porównując dwie poste \(\displaystyle{ l_{1},l_{2}}\) (czyli punkt przecięcia)

mając dwa punkty znajdziesz szukaną prostą
ODPOWIEDZ