Geometria Analityczna
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 cze 2006, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Geometria Analityczna
1.W równoległoboku ABCD dane są: wierzchołki A(1,1), B(5,3) oraz punkt przecięcia przekątnych S(3,4). Oblicz współrzędne punktu E, który jest rzutem prostokątnym punktu B na prostą CD.
2.Punkty A(1,-1), B(3,5) i C(-7,11) są wierzchołkami trójkąta. Znajdź współrzędne środka O okręgu opisanego na tym trójkącie.
Jak to rozwiązać??
2.Punkty A(1,-1), B(3,5) i C(-7,11) są wierzchołkami trójkąta. Znajdź współrzędne środka O okręgu opisanego na tym trójkącie.
Jak to rozwiązać??
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Geometria Analityczna
Zad 2
najpierw należy obliczyć długości boków tego trójkata
|AB|=\(\displaystyle{ \sqrt{(1-3)^2+(-1-5)^2}\)
|AC|=\(\displaystyle{ \sqrt{(1+7)^2+(-1-11)^2}}\)
|BC|=\(\displaystyle{ \sqrt{(-7-3)^2+(11-5)^2}}\)
zeby obliczyc promien nalezy skorzystac ze wzoru R=\(\displaystyle{ \frac{abc}{4S}}\)
a , b, c- długosci boków
S-pole trójkata
zeby obliczyc pole trójkata nalezy skorzystac ze wzoru herona \(\displaystyle{ \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}\)
p-połowa obwodu
no i juz dasz rade
najpierw należy obliczyć długości boków tego trójkata
|AB|=\(\displaystyle{ \sqrt{(1-3)^2+(-1-5)^2}\)
|AC|=\(\displaystyle{ \sqrt{(1+7)^2+(-1-11)^2}}\)
|BC|=\(\displaystyle{ \sqrt{(-7-3)^2+(11-5)^2}}\)
zeby obliczyc promien nalezy skorzystac ze wzoru R=\(\displaystyle{ \frac{abc}{4S}}\)
a , b, c- długosci boków
S-pole trójkata
zeby obliczyc pole trójkata nalezy skorzystac ze wzoru herona \(\displaystyle{ \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}\)
p-połowa obwodu
no i juz dasz rade
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 cze 2006, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Geometria Analityczna
Dzieki, odpowiedź mi wyszła inna niż w książce ale to pewnie przez te pierwiastki w długościach boków. A co sądzisz o 1 zadaniu?? Jeszcze 32 zadanka i praca domowa odrobiona P
Zrobiłem jednak inaczej to 2 zadanie.
Najpierw obliczylem współrzędne środków odcinków AB i BC. Potem znalazłem równania prostych przechodzacych przez te odcinki. Następnie znalazłem równania prostych prostopadłych tdo wcześniejszych prostych. Na końcu obliczyłem punkt wspólny tych prostych prostopadłych Troche zagmatwane ale wyszlo dobrze
Zrobiłem jednak inaczej to 2 zadanie.
Najpierw obliczylem współrzędne środków odcinków AB i BC. Potem znalazłem równania prostych przechodzacych przez te odcinki. Następnie znalazłem równania prostych prostopadłych tdo wcześniejszych prostych. Na końcu obliczyłem punkt wspólny tych prostych prostopadłych Troche zagmatwane ale wyszlo dobrze
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Geometria Analityczna
1.
Punkt S dzieli przekatne na polowy to znaczy ze jest ich srodkiem symetri i korzystajac ze wzoru \(\displaystyle{ x_C=x_A-2x_S}\) obliczasz pierwsza wspolrzedna wierzcholka C i analogicznie pozostale. Nastepnie jak masz juz wierzcholki to szukasz rostej, ktora jest prostopadlo do |DC| i przechodzi przez punkt B. Dalej sobie poradzisz
Punkt S dzieli przekatne na polowy to znaczy ze jest ich srodkiem symetri i korzystajac ze wzoru \(\displaystyle{ x_C=x_A-2x_S}\) obliczasz pierwsza wspolrzedna wierzcholka C i analogicznie pozostale. Nastepnie jak masz juz wierzcholki to szukasz rostej, ktora jest prostopadlo do |DC| i przechodzi przez punkt B. Dalej sobie poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 cze 2006, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Geometria Analityczna
Musialem dostać jakiegos zaniku mózgu Obliczylem wszystkie wierzchołki wcześniej i myślałem o prostopadłej ale nie wiem czemu nie obliczylem ze mnie. Dzieki za pomoc!!
Mam jeszce 2 zadanka co nie wiem:
3.Znajdź równania prostych, w których zawierają się boki trójkąta ABC, jeśli dany jest wierzchołek trójkąta A(-2,1) oraz równania dwóch prostych, w których zawierają się dwie wysokości tego trójkąta h1: 5x-3y+5=0 oraz h2: x+y-1=0
4.Punkty A(-4,4), B(4,0) są wierzchołkami trójkąta ABC, a punkt M(3,4) jest punktem przecięcia wysokości tego trójkąta. Znajdź współrzędne wierzchołka C.
Mam jeszce 2 zadanka co nie wiem:
3.Znajdź równania prostych, w których zawierają się boki trójkąta ABC, jeśli dany jest wierzchołek trójkąta A(-2,1) oraz równania dwóch prostych, w których zawierają się dwie wysokości tego trójkąta h1: 5x-3y+5=0 oraz h2: x+y-1=0
4.Punkty A(-4,4), B(4,0) są wierzchołkami trójkąta ABC, a punkt M(3,4) jest punktem przecięcia wysokości tego trójkąta. Znajdź współrzędne wierzchołka C.
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Geometria Analityczna
3.
Zakladam ze dane wysokosci nie wychodza z punktu A. Zatem licze punkt S przeciecia sie tych wysokosci. Nastepnie szukam rownania prostej, ktore jest prostopadla do h1 i przechodzi przez punkt A. Analogicznie postepuje z h2. W tym momencie musze znalezc 2 pozostale wierzcholki. Beda one w punkcie przeciecia sie h1 i boku na ktora pada oraz h2 i boku na ktora pada.
Zakladam ze dane wysokosci nie wychodza z punktu A. Zatem licze punkt S przeciecia sie tych wysokosci. Nastepnie szukam rownania prostej, ktore jest prostopadla do h1 i przechodzi przez punkt A. Analogicznie postepuje z h2. W tym momencie musze znalezc 2 pozostale wierzcholki. Beda one w punkcie przeciecia sie h1 i boku na ktora pada oraz h2 i boku na ktora pada.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 cze 2006, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Geometria Analityczna
Dzieki Setch, wszystko wyszlo ladnie i zrobilem nawet 4 tym sposobem.
Mozecie mi pomóc jeszcze z tymi?
5.Znajdź równianie prostej k przechodzącej przez punkt P(1,-1), odległej od punktu Q(8,-2) o 5.
6.Znajdź równania stycznych do okręgu o równaniu x�+y�-8x-6y+21=0, przechodzących przez punkt P(2,-1)
Mozecie mi pomóc jeszcze z tymi?
5.Znajdź równianie prostej k przechodzącej przez punkt P(1,-1), odległej od punktu Q(8,-2) o 5.
6.Znajdź równania stycznych do okręgu o równaniu x�+y�-8x-6y+21=0, przechodzących przez punkt P(2,-1)
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Geometria Analityczna
5.
Odległość punktu \(\displaystyle{ P=(x_0;y_0)}\) od prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{|Ax_0+By_0+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
6. Lekcje z tym tematem bede mial dopiero po nowym roku [=
Odległość punktu \(\displaystyle{ P=(x_0;y_0)}\) od prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{|Ax_0+By_0+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
6. Lekcje z tym tematem bede mial dopiero po nowym roku [=