Napisz równanie prostej...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
SL1XZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2009, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Napisz równanie prostej...

Post autor: SL1XZ »

Witam serdecznie!
Proszę o pomoc w następującym zadaniu.

Dany jest trójkąt ABC:
\(\displaystyle{ A=(-3,1),\;B=( \frac{1}{2},2),\;C=(-4,7)}\)

1) Napisz równanie prostej zawierającą środkową poprowadzoną z wierzchołka B
2) napisz równanie wysokości trójkąta poprowadzonej z wierzchołka C
3) oblicz pole tego trójkąta
Ostatnio zmieniony 31 mar 2011, o 20:39 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa znaczników LaTeX'a - wstawione w złym miejscu.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Napisz równanie prostej...

Post autor: anna_ »

1)
Znajdź wspólrzędne środka odcinka AC (punkt D)
Równanie prostej przechodzącej przez punkty B i D

2)
Równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
Równanie prostej prostopadłej do tej wyznaczonej wyżej i przechodzącej przez punkt C

3)
długośc odcinka AB
Odległość punktu C od prostej przechodzącej przez punkty A i B (czyli wysokość)
pole
ODPOWIEDZ