równanie symetralnej
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
równanie symetralnej
musze napisać równanie symetralnej odcinka łączącego punkty; M(4,2) oraz N(-1,0)??
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
równanie symetralnej
1.Znajdź równanie prostej przechodzącej przez oba punkty.
2.Znajdź punkt S leżący dokładnie na środku odcinka NM.
3.Znajdź równanie prostej prostopadłej do odcinka NM przechodzącej przez niego w punkcie S.
Ad.1 Rozwiąż układ równań w którym do ogólnego wzoru na prostą, za x oraz y podstawisz współrzędne punktów.
Ad.2 Punkt S będzie miał współrzędne:
\(\displaystyle{ S=(\frac{x_{1}+x_{2}}{2};\frac{y_{1}+y_{2}}{2})}\)
Ad.3.Prosta prostopadła do danej ma postać:
\(\displaystyle{ y'=-\frac{1}{a}+b}\)
Gdzie a to wspóczynnik kierunkowy prostej do której dana ma być prostopadła, a b musisz znaleźć podstawiając do uzyskanego wzoru współrzędne punktu S.
2.Znajdź punkt S leżący dokładnie na środku odcinka NM.
3.Znajdź równanie prostej prostopadłej do odcinka NM przechodzącej przez niego w punkcie S.
Ad.1 Rozwiąż układ równań w którym do ogólnego wzoru na prostą, za x oraz y podstawisz współrzędne punktów.
Ad.2 Punkt S będzie miał współrzędne:
\(\displaystyle{ S=(\frac{x_{1}+x_{2}}{2};\frac{y_{1}+y_{2}}{2})}\)
Ad.3.Prosta prostopadła do danej ma postać:
\(\displaystyle{ y'=-\frac{1}{a}+b}\)
Gdzie a to wspóczynnik kierunkowy prostej do której dana ma być prostopadła, a b musisz znaleźć podstawiając do uzyskanego wzoru współrzędne punktu S.