Współrzędne środka i długość promienia

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wera0903
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 mar 2011, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Współrzędne środka i długość promienia

Post autor: wera0903 »

Zadanie: Podaj współrzędne środka okręgu i długość promienia:

\(\displaystyle{ x^{2} -6x + y^{2} +20y - 60 = 0}\)

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, o 20:10 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Współrzędne środka i długość promienia

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ x^2-6x=x^2-6x+9-9}\) i wzor skroconego mnozenia, podobnie z \(\displaystyle{ y}\),dojdziesz do takiej postaci z ktorej odczytasz wszystkie te wspolrzedne
wera0903
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 mar 2011, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Współrzędne środka i długość promienia

Post autor: wera0903 »

Chromosom pisze:\(\displaystyle{ x^2-6x=x^2-6x+9-9}\) i wzor skroconego mnozenia, podobnie z \(\displaystyle{ y}\),dojdziesz do takiej postaci z ktorej odczytasz wszystkie te wspolrzedne
A to +9 i -9 skąd się wzięło?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Współrzędne środka i długość promienia

Post autor: Crizz »

Zostało dodane i odjęte po to, żeby dało się skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia (chcemy skorzystać z \(\displaystyle{ a^2+2ab+b^2=(a+b)^2}\), ale tu mamy tylko \(\displaystyle{ a^2+2ab}\), więc dodaliśmy i odjęliśmy sobie \(\displaystyle{ b^2}\)).
wera0903
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 mar 2011, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Współrzędne środka i długość promienia

Post autor: wera0903 »

Czyli za \(\displaystyle{ b^2}\) można podstawić cokolwiek, byle tylko się skróciło?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Współrzędne środka i długość promienia

Post autor: Crizz »

Tzn. może tak: jak dodasz do wyrażenia i odejmiesz tę samą liczbę, to wartość tego wyrażenia się nie zmieni.
ODPOWIEDZ