DZIAŁ GEOMETRIA ANALITYCZNA
zad 1- Dane są punkty A=(2;5) i B=(-4;1). Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez punkt A.
zad 2 - Znajdź równanie okręgu przechodzącego przez punkty A=(7;3), B=(5;5), którego środek należy do prostej o równaniu y=-x+6.
zad 3 Punkty A=(-4;-4), B=(1;-2) i D=(-5;0) są wierzchołkami równoległoboku ABCD. Znajdź współrzędne wierzchołka C i oblicz pole tego równoległoboku.
zad 4 Znajdź taki punkt D aby czworokąt ABCD był trapezem równoramiennym jeśli A=(1;7), B=(9;3), C=(5;0).
zad 5 Rozwiąż układ równań i podaj jego ilustrację graficzną:
\(\displaystyle{ (x - 3) ^2 + (y -2) ^2 = 4}\)
\(\displaystyle{ x - y + 1 = 0}\)
Błagam o pomoc! Na jutro mam rozwiązać te zadania a nie mam pojęci jak je zrobić. Z góry ogromne dzięki za pomoc w rozwiązaniu.
równanie prostej, okrąg, współrzędne wierzcholków
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bolesławiec
równanie prostej, okrąg, współrzędne wierzcholków
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, o 20:20 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
równanie prostej, okrąg, współrzędne wierzcholków
Przynajmniej próbowałeś coś liczyć?
1) znajdź prostą \(\displaystyle{ AB}\), potem wyznacz współczynnik kierunkowy (\(\displaystyle{ a}\)) prostej prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ AB}\) i podstaw współrzędne punktu A by znaleźć \(\displaystyle{ b}\) w ównaniu prostej: \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
2)ułóż układ równań i go rozwiąż
odległość środka okręgu od punktu \(\displaystyle{ A}\) i pktu \(\displaystyle{ B}\) wynosi...
środek leży na prostej...
3)Z odległości punkty \(\displaystyle{ C}\) od odpowiednich punktów wyliczysz współrzędne,
lub napisz równania dwóch prostych i rozwiąż układ równań ( punkt przecięcia się tych prostych to szukany wierzchołek)
4)podobnie do 3)
1) znajdź prostą \(\displaystyle{ AB}\), potem wyznacz współczynnik kierunkowy (\(\displaystyle{ a}\)) prostej prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ AB}\) i podstaw współrzędne punktu A by znaleźć \(\displaystyle{ b}\) w ównaniu prostej: \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
2)ułóż układ równań i go rozwiąż
odległość środka okręgu od punktu \(\displaystyle{ A}\) i pktu \(\displaystyle{ B}\) wynosi...
środek leży na prostej...
3)Z odległości punkty \(\displaystyle{ C}\) od odpowiednich punktów wyliczysz współrzędne,
lub napisz równania dwóch prostych i rozwiąż układ równań ( punkt przecięcia się tych prostych to szukany wierzchołek)
4)podobnie do 3)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bolesławiec
równanie prostej, okrąg, współrzędne wierzcholków
Dziękuję dziękuję i jeszcze raz dziękuję. Jasne że próbowałam liczyć ale jestem z tego kompletnie zielona. Opuściłam kilka lekcji z matematyki (zachorowałam) i nie miałam pojęcia jak to zrobić ale teraz na pewno coś wykombinuję