Punkty A = (2, -5), B=( -4, 1) są końcami odcinka AB. Środek tego odcinka to punkt:
a) (3,3)
b) (-3,-3)
c) (-1,-2)
d) (1,2)
Proszę mi napisać co, jak i dlaczego
Odcinek AB.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 lut 2011, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Odcinek AB.
Pierwsza współrzędna (\(\displaystyle{ x}\)) to śr. arytmetyczna pierwszych współrzędnych A i B. To wynika z... to jest po prostu oczywiste - środek to środek.
czyli \(\displaystyle{ x= \frac{2-4}{2}=-1}\)
Czyli mamy punkt (-1,coś).
Już teraz widać, że odp. c) pasuje, ale tak na przyszłość to drugą współrzędną liczy się identycznie - tyle że jest to śr. arytm. z drugich współrzędnych oczywiście.
czyli \(\displaystyle{ x= \frac{2-4}{2}=-1}\)
Czyli mamy punkt (-1,coś).
Już teraz widać, że odp. c) pasuje, ale tak na przyszłość to drugą współrzędną liczy się identycznie - tyle że jest to śr. arytm. z drugich współrzędnych oczywiście.