Proste równoległe.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematyczka102
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 26 lut 2011, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Proste równoległe.

Post autor: matematyczka102 »

Proste o równaniach \(\displaystyle{ y=(m+2) x}\) i \(\displaystyle{ y=(2m-1) x-2}\) są równoległe, gdy:
a) m=3
b) m=2
c) m=1
d) m=0

proszę mi napisać w jakich przypadkach prosta jest równoległa i jak to sprawdzić
ginga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 lis 2009, o 21:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeczpospolita Polska
Pomógł: 2 razy

Proste równoległe.

Post autor: ginga »

Proste są do siebie równoległe, kiedy mają ten sam współczynnik kierunkowy. Zapiszmy prostą \(\displaystyle{ k:y=ax+b}\). Współczynnik, kierunkowy "stoi" przy \(\displaystyle{ x}\) czyli jest to w naszym wypadku \(\displaystyle{ a}\).

Rozwiązując Twoje zadanie.
\(\displaystyle{ m+2=2m-1}\)
\(\displaystyle{ 3=m}\)

Prawidłowa odpowiedź a).
ODPOWIEDZ