Wyznaczyć równanie parametryczne prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
andre_wj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 mar 2011, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Wyznaczyć równanie parametryczne prostej

Post autor: andre_wj »

Witam
Mam zadanie, którego niestety ni w ząb nie rozumiem.
Treść: Zapisz równanie parametryczne prostej o wektorze kierun-
owym \(\displaystyle{ w = (a,−b)}\) i przechodz¡cej przez punkt \(\displaystyle{ P = (2 − a, 1)}\).
a) Narysuj tą prostą i sprawdź czy przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ Q = (a, b)}\).
b) Jeśli prosta nie przechodzi przez punkt Q, to narysuj do niej rów-
oległą i przechodzącą przez Q. Zapisz jej równanie wektorowe i równanie
arametryczne.
c) Narysuj i zapisz równania (wektorowe i parametryczne) prostej prze-
hodzącej przez punkty P i Q.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, o 18:15 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Ort.
ODPOWIEDZ