Wyznaczyć równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
IloveAlgebra

Wyznaczyć równanie płaszczyzny

Post autor: IloveAlgebra »

Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=(2,-1,0)}\) i zawierającej prostą \(\displaystyle{ l}\):\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}=\frac{y}{1}=\frac{z-2}{0}}\). Próbowałem zrobić, ale nie potrafię wyznaczyć wektora prostopadłego do płaszczyzny.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wyznaczyć równanie płaszczyzny

Post autor: lukasz1804 »

Zauważ, że punkt \(\displaystyle{ P}\) nie leży na prostej \(\displaystyle{ l}\). Obierz na tej prostej dwa dowolne punkty \(\displaystyle{ Q, R}\). Możesz wtedy bezpośrednio (z odpowiedniego wzoru) wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez trzy niewspółliniowe punkty \(\displaystyle{ P, Q, R}\).
ODPOWIEDZ