Pole trójkąta i symetralna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kuchar9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 13 mar 2011, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pole trójkąta i symetralna

Post autor: kuchar9 »

Nie wiem kompletnie jak to zrobić
W układzie współrzędnych zaznaczono trzy punkty A=(1,1) , B=(3,3), C=(1-2). Oblicz pole tego trójkąta i wyznacz równanie symetralnej odcinka AB
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Pole trójkąta i symetralna

Post autor: Lbubsazob »

Jest wzór na pole trójkąta znając współrzędne:
Ukryta treść:    
Ale jeśli nie chcesz go stosować, możesz też obliczyć długość podstawy AB, potem równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez C, znajdź punkt przecięcia S prostych AB i tej prostopadłej, na koniec oblicz długość odcinka CS i to będzie wysokość.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole trójkąta i symetralna

Post autor: piasek101 »

Albo (co lubię) otaczam dany trójkąt prostokątem (o poziomych i pionowych bokach) i od jego pola odejmuję pola trójkątów prostokątnych.
ODPOWIEDZ