W żadnej mądrej książce ani też w Internecie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, więc może tutaj uda się komuś rostrzygnąć ten problem. Sytuacja wygląda tak: mam 3 pukty \(\displaystyle{ A( x_{1}, y_{1}), B( x_{2}, y_{2}) i C(x_{3}, y_{3})}\). Układam macierz 3x3 i liczę wyznacznik.
- Jeśli wynosi 0 wówczas punkty te leżą na jednej prostej
- Jeśli jest większy niż 0 to punkt C leży po lewej stronie wektora \(\displaystyle{ AB \rightarrow}\)
- Jeśli jest mniejszy niż 0 to punkt C leży po prawej stronie wektora \(\displaystyle{ AB \rightarrow}\)
A kiedy punkt C będzie leżał na prostej prostopadłej do wektora AB? Chodzi mi o to, czy da się to ustalić na podstawie wyznacznika (bez użycia iloczynu skalarnego, podstawiania do równania prostej prostopadłej itp.).
Z góry dzięki za odpowiedź.
Współliniowość punktów, wyznacznik
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Współliniowość punktów, wyznacznik
Co znajduje się w tej macierzy? Domyślam się że nie wypełniasz jej losowymi liczbami.izaizaiza pisze: Układam macierz 3x3 i liczę wyznacznik.
Ponieważ tego nie napisałaś, trudno jest mi powiedzieć, jaki wyznacznik liczysz. Mogę tylko zgadywać, że temat wiąże się z iloczynem wektorowym.
Iloczyn skalarny wydaje mi się najszybszym narzędziem do rozstrzygania prostopadłości. Za pomocą iloczynu wektorowego jest dużo trudniej, bo trzeba sprawdzić, czy \(\displaystyle{ \left|\vec A\times \vec B\right|=\left|\vec A\right|\cdot\left| \vec B\right|}\).izaizaiza pisze: A kiedy punkt C będzie leżał na prostej prostopadłej do wektora AB? Chodzi mi o to, czy da się to ustalić na podstawie wyznacznika (bez użycia iloczynu skalarnego, podstawiania do równania prostej prostopadłej itp.).
- izaizaiza
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 9 razy
Współliniowość punktów, wyznacznik
Chodzi mi o taką macierz:
\(\displaystyle{ \left| x_{1} y_{1} 1 \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| x_{2} y_{2} 1 \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| x_{3} y_{3} 1 \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| x_{1} y_{1} 1 \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| x_{2} y_{2} 1 \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| x_{3} y_{3} 1 \right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Współliniowość punktów, wyznacznik
Dobrze. Wyznacznik tej macierzy, to byłaby współrzędna \(\displaystyle{ z}\) iloczynu wektorowego, jeśliby to zanurzyć w trójwymiarowy układ współrzędnych. Co do badania prostopadłości wektorów, nie zmieniam zdania. Lepiej jest to robić iloczynem skalarnym.