Napisz wzór funkcji

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Cranniet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 10 lut 2011, o 17:13
Płeć: Kobieta

Napisz wzór funkcji

Post autor: Cranniet »

Dana jest funkcja f. Napisz wzór funkcji g, której wykres jest symetryczny do wykresu funkcji f względem osi OX. Naszkicuj wykresy obu funkcji w jednym układnie współrzędnych. (+ żeby ktoś właśnie mógł wytłumaczyć jak to narysować )
\(\displaystyle{ a) f(x)=-4\\b) f(x)=x-3\\c) f(x)= \frac{1}{x} \\d) f(x)= \sqrt{x} \\e) f(x)=x^{2}\\f) f(x)= x^{3}}\)

Byłabym wdzięczna za okazaną pomoc
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Napisz wzór funkcji

Post autor: bakala12 »

Symetria OX przekształca funkcję \(\displaystyle{ f(x)}\) na \(\displaystyle{ -f(x)}\)
Ogólnie wykres funkcji f odbijasz symetrycznie względem osi OX
ODPOWIEDZ