Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Dolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2011, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

Post autor: Dolny »

Witam, mam problem z zadaniem
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B jeśli A=(3,5) B=(3,-10)

w odpowiedziach jest y=3
a mi wychodzi y=5

czy to błąd czy źle liczę ?;>
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, o 18:14 przez Dolny, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ y= -\frac{5}{6}x+ \frac{15}{2}}\)
Dolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2011, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

Post autor: Dolny »

ja wyliczyłem to tak


y - y1 = \(\displaystyle{ \frac{y2-y1}{x2-x1} \cdot (x - x1)}\)

y-5=-10-5/ 3-3 (x - 3)
y-5= -15 /0 (x - 3 )
y-5= 0

y=5

ale w odpowiedziach jest y= 3
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, o 18:22 przez Dolny, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

Post autor: alfgordon »

czy ty dzielisz przez zero? ( powinno być -3-3 lub 3+3 a nie 3-3 ...)
może inne punkty masz.. i dlatego w odpowiedziach jest inny wynik
Dolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2011, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

Post autor: Dolny »

alfgordon pisze:czy ty dzielisz przez zero? ( powinno być -3-3 lub 3+3 a nie 3-3 ...)
może inne punkty masz.. i dlatego w odpowiedziach jest inny wynik
Przepraszam , miało być

A=(3,5) B=(3,-10)
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

Post autor: alfgordon »

i na pewno w odpowiedziach jest y=3 ?
bo wychodzi na to, że x=3
Dolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2011, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

Post autor: Dolny »

odpowiedź : x=3

a możesz mi napisać całe rozwiązanie ?;>
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

Post autor: alfgordon »

podstaw do wzoru:
... ane_punkty
Dolny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2011, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

Post autor: Dolny »

coś mi nie idzie te zadanie
ODPOWIEDZ