1.dane są proste l: y=3x+4 , k: y=-x+8. Czy punkt przecięcia się tych prostych należy do okręgu o ośrodku S(-3,7) i promieniu r=4
2.Ile punktów wspólnych z prostą o równaniu y=-2x+2 ma okrąg o równaniu (x+3)²+(y-4)²=81
3. Dany jest punkt A(0,3) oraz okrąg o środku w punkcie S(1,³/₂) i średnicy długości √13. Czy punkt A należy do danego okręgu?
Ile punktów wspólnych z prostą o równaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczec
- Podziękował: 1 raz
Ile punktów wspólnych z prostą o równaniu
Dla wszystkich zadań zacząłbym od rysunku. Nakreśl to w układzie współrzędnych i zobacz, czy ma sens dowodzić, że należą skoro z rysunku można wywnioskować, że nie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Ile punktów wspólnych z prostą o równaniu
1. wyznacz wspolrzędne punktu przecięcia sie prostych , przyrownaj je do siebie ,
\(\displaystyle{ y=3x+4}\)
\(\displaystyle{ y=-x+8}\)
x'owa wyjdzie \(\displaystyle{ x=1}\), a \(\displaystyle{ y=7}\) czyli punkt przeciecia sie prostych \(\displaystyle{ P(1,7)}\) , nastepnie ustalasz rownanie okregu i sprawdzasz czy wspolrzedne punktu \(\displaystyle{ P}\) spelniaja to rownanie.
2. podstawiasz \(\displaystyle{ -2x+2}\) w miejsce y w rownaniu kregu i liczysz rownannie kwadratowe
\(\displaystyle{ y=3x+4}\)
\(\displaystyle{ y=-x+8}\)
x'owa wyjdzie \(\displaystyle{ x=1}\), a \(\displaystyle{ y=7}\) czyli punkt przeciecia sie prostych \(\displaystyle{ P(1,7)}\) , nastepnie ustalasz rownanie okregu i sprawdzasz czy wspolrzedne punktu \(\displaystyle{ P}\) spelniaja to rownanie.
2. podstawiasz \(\displaystyle{ -2x+2}\) w miejsce y w rownaniu kregu i liczysz rownannie kwadratowe