Napisz równanie osi działania siły \(\displaystyle{ P}\)przechodzący przez punkt \(\displaystyle{ A}\).
\(\displaystyle{ P:(-2,3,0) A:(3,2,0)}\)
Nie jestem pewny ale tutaj trzeba chyba obliczyć cosinusy kierunkowe wektora P, a potem podstawić do
3 równń z parametrem t ?
\(\displaystyle{ x=x _{A}+tcos \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=y _{A}+tcos \beta}\)
\(\displaystyle{ z=z _{A}+tcos \gamma}\)
równanie osi działania siły
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszno->Koszalin
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie osi działania siły
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, o 15:16 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
równanie osi działania siły
Przecież równanie tej prostej to tu dostajesz za darmo.
równanie prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ (x_0,y_0,z_0)}\), równoległej do wektora \(\displaystyle{ [a,b,c]}\) ma postać
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=x_0+at \\ y=y_0+bt \\ z=z_0+ct \end{cases}}\)
równanie prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ (x_0,y_0,z_0)}\), równoległej do wektora \(\displaystyle{ [a,b,c]}\) ma postać
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=x_0+at \\ y=y_0+bt \\ z=z_0+ct \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszno->Koszalin
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie osi działania siły
Nie rozumiem tego co napisałeś. dlczego u Ciebie nie ma cosinusów kierunkowych?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
równanie osi działania siły
Ale którego słowa z mojej wypowiedzi nie rozumiesz ?
Szukasz prostej, która ma taki sam kierunek, co podany wektor siły, czyli jest do niego równoległa i dodatkowo przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A}\). Podałem zatem wzór na prostą przechodzącą przez dany punkt i równoległą do danego wektora. Podstaw do wzoru i gotowe.
Szukasz prostej, która ma taki sam kierunek, co podany wektor siły, czyli jest do niego równoległa i dodatkowo przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A}\). Podałem zatem wzór na prostą przechodzącą przez dany punkt i równoległą do danego wektora. Podstaw do wzoru i gotowe.